Man i grön arbetskläder står med korslagda armar framför en tegelbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Ask, obduktionstekniker i Norrköping, berättar om sitt yrkesliv. I över 35 år har han arbetat inom rättsmedicin. Foto: Edina Foric/SVT

Obduktionsteknikern Bo har levt ett yrkesliv nära döden: ”Fick torka tårar i början”

Publicerad

I hela sitt yrkesliv har Bo Ask arbetat med död. I över 35 år har han ägnat sig åt rättsmedicin, först i Uppsala och sedan i Linköping. Han var också på plats i Thailand och identifierade kroppar efter tsunamin. Nu jobbar han på bårhuset i Norrköping, men ska snart gå i pension – något han ser mycket fram emot.

– Jag ska ut och fiska jättemycket, och njuta, säger han.

Det hela startade när Bo Ask läste en jobbannons, Uppsala sökte en rättsmedicinskt assistent.

– Jag sökte den tjänsten, efter samtal med en kille som arbetade på ambulansen i Stockholm. Han sa att börjar man med det där jobbet, slutar man aldrig, säger Bo Ask.

Så blev det. I dag är han chef för bårhuset i Norrköping och arbetar som obduktionstekniker. Han har i sitt yrkesliv genomfört tusentals obduktioner, däribland avlidna efter mordfall. Han var också med och identifierade kroppar efter tsunamin i Thailand. Flera veckor i sträck identifierade och hanterade han avlidna, en erfarenhet som var utmanande och känslomässig.

”Jag kanske har blivit lite mer ödmjuk”

Han har i sitt arbete mött mycket sorg, och arbetet har kanske gjort honom lite mer ödmjuk, säger han eftertänksamt när han får frågan om hur arbetet påverkat honom.

Han tror också att han är mer riskmedveten.

– Jag har alltid ett risktänk. Man måste nästan alltid göra en riskanalys. Det är många som bara hoppar på saker och tänker sig inte för, man måste alltid tänka, säger Bo Ask.

Nu ser han fram emot att gå i pension. Hör honom se tillbaka och berätta om sitt yrkesliv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.