Festivalgeneralen Emanuel Eriksson står i sin Obelix-förklädnad, det vill säga utklädd till den franska seriefiguren som älskar att äta vildsvin, och berättar om Norra Europas största eklandskap i Linköping som levererar de godaste vildsvinen.
– Vi befinner oss på norra Europas bäst bevarade eklandskap och vildsvinen älskar ekollon, förklarar Emanuel Eriksson.
Festivalen är tänkt att främja natur- och kulturlandskapet genom mat. Emanuel Eriksson nämner att man behöver få ett balanserat bestånd på vildsvinen genom ökad jakt och att fler börjar konsumera vildsvinsköttet.
– Det behöver ätas mer vildsvin, säger Emanuel Eriksson.
Vildsvinspaketet
Regeringen har infört ett så kallat vildsvinspaket där Jordbruksverket fördelat pengar till 13 olika projekt som på olika sätt bidrar till att inhemskt vildsvinskött kommer ut på marknaden.
– Jag sökte pengarna genom föreningen Rängen runt. Vi fick 3,1 miljoner för att göra den här festivalen, sätta ihop ett foodlab och marknadsföra vårt projekt, berättar Emanuel Karlsson.
”Smakar typ lite som barbecuesås”
En av festivalens besökare är Moa Karlsson Smedberg som sitter och äter vildsvin i pulled pork-format tillsammans med familjen. ”Jättegott” enligt henne men smaken är lite klurig att beskriva.
– Smakar typ lite som barbecuesås och kycklingaktigt, blandad med barbecue. Det är svårt att förklara...