– Det vi gör nu är att vi försöker samla information från våra kollegor som var på platsen, eftersom det är väldigt många olika händelser som har inträffat. För att få en bättre bild av händelseförloppet, säger Erik Thulin, informatör vid polisen i Östergötland.
Det var vid 18-tiden i går som polisen fick larm om en misshandel i Berga. En timme senare kommer det ytterliggare ett larm om misshandel i Skäggetorp.
Kopplingar till organiserad brottslighet
– Under tiden som vi är där så börjar det samlas ett ungdomsgäng. De är i 18-20-årsåldern och de sätter på sig masker och börjar samla på sig stenar. Vi försöker kommunicera med dem och försöker lugna situationen, men då börjar de tända eld på en liten minibuss och efter ett tag så måste vi gå in och agera. Vi omhändertog ett 30-tal personer som vi tog av maskerna och identifierade, säger Erik Thulin.
Enligt polisen kan de inledande händelserna – de bägge misshandelsfallen – ha kopplingar till varandra och till organiserad brottslighet. Men varför det sedan utbröt upplopp är oklart.
Ungdomar kritiska till polisen
I skäggetorp vittnar idag den utbrända minibussen om vad som hänt. I området rör sig en del ungdomar som säger till oss att de är frustrerade över polisens sätt att agera. De hävdar att de ständigt utsätts för oprovocerade kontroller.
– Vi försöker arbeta med hög närvaro i de här områdena. Det är för att skapa trygghet, men då måste man också kunna kontrollera personer som kanske är kända av oss sedan tidigare, säger Erik Thulin.
Grundar sig i utanförskap
Stadsutvecklaren i Skäggetorp, som arbetar på uppdrag av kommunen, säger att han inte är förvånad över det inträffade. Han har sett utvecklingen en längre tid och menar att problemet grundar sig i utanförskap.
– Idag är många familjer arbetslösa. De har sociala svårigheter och har kommit från krigshärjade områden och har trauman. Det infekterar ju de ungdomarna och deras uppväxtmiljö, säger Nader Ghaemi, stadsutvecklare i Skäggetorp.
Han tillägger:
– Våra politiker måste kunna jobba bättre över gränserna och tillsammans.
”Vi kan inte ha ett nytt Malmö”
Från kommunens sida ser man allvarligt på händelsen.
– Den här typen av kriminell verksamhet har vi kanske inte sett så mycket av tidigare. Vi behöver göra saker som förhindrar att det här eskalerar och att det blir större verksamhet än vad det är idag. Vi kan inte ha ett nytt Malmö eller ett nytt Göteborg i Linköping. Det kommer inte att fungera, säger Anne-Cathrine Hjerdt (M), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.