Hans Ingemar Svensson tränar 1 timme på Hagdalska husets gym varje dag. Det har han gjort sedan han fyllde 85 nu har han fyllt 90.
– Jag kör inte så hårt men visst känns det här på gåmaskinen. Jag kör också balansplattan varje dag och har faktiskt fått bättre balans, säger han.
Gott om gratisarbetare
Till Hagdalska huset i centrala Linköping kommer årligen runt 12 000 besökare. Ingrid Von Sydow leder verksamheten på en halvtidstjänst tillsammans med ett 100-tal volontärer. Kerstin Hagve har jobbat en onsdag i månaden i flera år.
– Det är trevligt att få komma ut och träffa människor, hjälpa till och göra något som man klarar av, säger hon.
Kerstin är i 70-års ålder och har jobbat med ekonomi och från 65-års ålder som masageterapeuft men nu blir det volontärjobb med fokus
på att bre mackor, servera kaffe och samtala med andra äldre som kommer till träffpunkten.
Aktiviteter, kaffe och smörgås sköts av ett pensionärsvolotärer, men här finns exempelvis också en styrgrupp, teknikgrupp och bemanningsansvarig för varje dags fyra volontärvärdar och ungdomspraktikanter.
– Ja det är pensionärsföreningarna i Linköping som bemannar och så har vi ett sammanbet med praktikanter från olika skolor och vi tar även emot ungdomar som gör samhällstjänst, säger Ingrid von Sydow.
Äldreboom i Östergötland
Vi Östgötar lever allt längre. Enligt befolkningsprognoserna kommer vi om bara 15 år vara nästan dubbelt så många 80-åringar som idag.
Fler bor också kvar hemma och blir isolerade. Kommunerna behöver inte engagera sig för att bryta isolering och ge livskvalité genom exempelvis träffpunkter men i Linköping anser man att det är samhällsekonomiskt.
– Ja annars skulle vi få lov att utöka hemtjänsten och servera mat hemma hos pensionärerna och även ordna aktivteter i hemmen, säger Elisabeth Viman som är enhetschef inom äldreomsorgen i Linköping.
Inte bara frivilliga
Vadstenas fyra träffpunkter drivs helt av frivilliga. Söderköpings enda av kommunen. I Linköping har man gått en medelväg. Samtliga 26 servicehus träffpunkter drivs av kommunanställda med hjälp av frivilliga. Alla serverar mat och här har tjänstemännen aldrig funderat på att helt låta frivilliga ta över.
– Nej det blir för stort ansvar. Vi vill ju ha verksamhet året om och med frivilliga kan det bli svårt. Det är också ett för stort ansvar att ta hand om lunchservering, säger Elisabeth Viman.
Men allt låta frivilliga ta över har politikern i Norrköping däremot funderat på. För att spara tio miljoner ville man ta bort personalen på de elva träffpunkterna. Men samtliga pensionärsorganisationer protesterade.
PRO hotar att valstraffa
– Vi tycker vi som betalat skatt hela vårt liv är värda den omsorgen. Att sitta hemma och äta i sin ensamhet varje dag inte roligt. Det blir ohälsa och Kostnader för kommunen, säger PRO ordföranden i Norrköping Verner Bilde.
PRO anser att dagligen servera mat är för stort ansvar och politikerna backade. Nu blir det nytt beslut om ett par veckor.
– Och vi förväntar oss att de löser det här. Annars får de bakläxa och vi är 8 000 medlemmar som i så fall kommer att straffa politikerna i nästa val, säger Bo Hallberg från kommunala pensionärsrådet i Norrköping.
Bjuder på pubafton
Idag ställer pensionärsorganisationerna upp med dans, sång, bingo och PRO i Skärblacka kan också tänka sig att exportera sitt
pubaftonskoncet till träffpunkterna inne i stan berättar Verner Bilde.
På Hagdalska huset i Linköping fortsätter pensionärerna att titta in och Hans Ingemar Svensson tackar nöjd för sig efter dagens pass i gymmet.