Foto: SVT/Arkiv

Östergötland lyckas minska på hyrpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland går emot trenden och minskar sina kostnader för inhyrd personal i vården. Det visar ny statistik från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Sveriges samtliga landsting och regioner har satt som mål att senast 1 januari 2019 göra sig oberoende av hyrpersonal i vården, men än så länge går det trögt.

Om man jämför årets första kvartal med samma tid förra året är det bara fyra som lyckats vända trenden. En av dem är Östergötland där kostnaderna sjunkit från cirka 35 miljoner till lite drygt 20 miljoner.

Övriga som lyckats är Skåne, Kalmar och Blekinge.

Inte problemfritt

Landstingen vill få bort hyrpersonalen bland annat för att det är dyrt och för att det kan riskera patientsäkerheten när personal hoppar in och ut ur verksamheten.

Östergötland har redan stoppat inhyrningen av allmänsjuksköterskor och allmänläkare. Under året är det meningen att även inhyrda specialistsjuksköterskor ska fasas ut.

Det har dock inte gått problemfritt. I slutet av mars hävde ledningen för Universitetssjukhuset hyrstoppet för medicin- och kirurgklinikens akutvårdsavdelningar. Detta efter att avdelningarna tvingats göra stora neddragningar av vårdplatser på grund av personalbrist.

Östergötland hör också till de regioner som har flest överbeläggningar i landet.

Gotland fortsätter öka

På Gotland fortsatte kostnaderna för inhyrd personal att stiga, men regionen tröstar sig med att ökningstakten åtminstone saktat in.

– Det har bara gått några månader sedan vi gemensamt med övriga landsting och regioner beslutade att bli oberoende av inhyrd personal, så vi ser inga tydliga effekter än, säger hälso- och sjukvårdsdirektör, Maria Dalemar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.