Foto: TT Nyhetsbyrån

Överbeläggningar hos östgötska grisbönder

Uppdaterad
Publicerad

Överbeläggningar på östgötska grisbesättningar hotar djurskyddet. Landshövdingen går nu ut med en vädjan till slakterierna.

Det är Svenska Djurhälsovårdens grisveterinärer i Linköping som slagit larm till länsstyrelsen om grisböndernas svårigheter med att förnya sina avtal med slakterierna.

Slakterierna uppges inte ta emot slaktfärdiga grisar, vilket leder till överbeläggningar och sämre djurskydd.

Platsbristen är så alarmerande att lantbrukare kan tvingas skicka sina grisar på slakt utomlands, med ekonomiska förluster. Aternativet är att lantbrukarna avlivar sina grisar hemma och då destrueras djuren istället för att gå till konsumtion.

Jobben hotas

– Vi vädjar till slakterierna att ta ansvar i detta kritiska läge. Om inte slakterierna tar emot svenska grisar för slakt, riskerar de östgötska grisstallarna att stå helt tomma inom en snar framtid. Det skulle vara ett hot mot både arbetstillfällen och en levande landsbygd, säger landshövding Elisabeth Nilsson i en kommentar.

Till Östnytt säger hon vidare att hon hoppas på att detta blir en larmsignal.

– Dels att vi kan hitta en lösning på den akuta situationen, men också att det kommer än mer upp på bordet vad konsekvenserna är om vi alltid väljer det billigaste. Då kommer vi att fortsätta med färre jobb i Sverige och mer import av mat från grisfarmar med helt andra krav, säger Elisabeth Nilsson.

Stor konkurrens

Konkurrens från billigare importkött uppges också vara en anledning till att de svenska slakterierna inte tar emot grisar för slakt. Och många gånger produceras det importerade köttet under förhållanden som inte uppfyller svenska djurskyddskrav.

– Vi vill inte att de östgötska grisarna ska behöva avlivas eller åka till slakterier i Tyskland eller Polen som enda alternativ. De längre resorna dit är tillåtna enligt EU-lagstiftning men är inget bra alternativ ur djurskyddssynpunkt, säger länsveterinär Maria Leclercq i ett uttalande.

Överbeläggning kan i sin tur leda till stora djurskyddsproblem, till exempel att alla grisar inte kan äta eller lägga sig samtidigt. Trängsel ökar också risken för sjukdomar, enligt länsstyrelsen.

Bristande efterfrågan

Östnytt rapporterade i förra veckan om hur många grisbönder nu får besked om att slakterierna inte längre tar emot deras grisar.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är det cirka 5-10 gårdar i Sörmland och Östergötland som fått beskedet.

Scan, som brutit samarbetet med ett 20-tal gårdar i landet, säger att det beror på bristande efterfrågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.