Tisdagen den 2 maj kommer ett viktigt moment i övningen att utspela sig vid Helikopterflottiljen ute vid Malmens flygplats. Flottiljen kommer då utsättas för en simulerad robotattack där räddningsarbetet kommer ske i samverkan med civila myndigheter som till exempel räddningstjänst, polis och sjukvården.
– Vi behöver kunna möta en sådan hotbild. För att kunna lösa det, då gör vi det tillsammans med andra. Det är en viktig del i totalförsvaret, säger Mats Antonson, chef för Helikopterflottiljen.
Deltar med tre krigsförband
Helikopterflottiljen är en del av Flygvapnet, men har till uppgift att stödja samtliga försvarsgrenar och stridskrafter. Flottiljen är ansvarig för att utbilda, träna och bygga upp fem krigsförband – fyra helikopterskvadroner och ett flygbasförband.
– Vi kommer delta i Aurora 23 med två helikopterskvadroner och flygbasförbandet, säger Mats Antonsson.
De två helikopterskvadronerna har som huvudsaklig uppgift i övningen att stödja Armén och Marinen. Flygbasförbandet ska upprätta, drifthålla och leda flygbaser i Östergötland och i Sörmland.
– Vi kommer vara här på Malmen, i Norrköping och i Nyköping för att möjliggöra luftoperationer, säger Mats Antonsson.
Se och hör mer i videoinslaget här ovanför.
Aurora 23 – största övningen någonsin
Cirka 30 000 personer kommer delta i Aurora 23 och det är den mest omfattande försvarsmaktsövning (FMÖ) som genomförts. Förutom stora delar av civilsamhället och nästan hela Försvarsmakten så kommer förband från 14 nationer få en chans att öva på svensk mark.
Senast en krigsförbandsövning i den här storleken hölls var 1993. Den hette Orkan och då deltog cirka 20 000 personer.
Aurora 23 påbörjas den 17 april och avslutas den 11 maj.
Källa: Försvarsmakten