Pappor möts föra att prata om barn och föräldraskap

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag önskar alla kom hit”. Asid Abdikadir Mohamed och Muhammed Hassan Barre är några av de pappor som ses för att prata om papparollen i Skäggetorp. Se en av träffarna i videon ovan. Foto: Linnea Burén/SVT

Pappor i utsatta området Skäggetorp möts för att bli trygga föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

I ett av Sveriges särskilt utsatta områden – Skäggetorp i Linköping – har en grupp pappor bestämt sig för att bli bättre föräldrar. Tillsammans med socialtjänsten ses de nu varje vecka för att förstå vad som förväntas av papparollen i Sverige och förhindra att deras barn ska dras in i kriminalitet.

– Jag önskar att alla pappor kom hit. Vi har ansvar för våra barn och här lär vi oss vad det innebär i Sverige. Jag är tacksam, säger säger Assid från Somalia som har sex barn.

Gruppen startade på pappornas eget initiativ och nu ses de inom ramen för socialtjänstens stödprogram ”Trygga föräldrar”.

– Det är stor skillnad på att vara pappa i Sverige och i Afrika. Samhällssystemen fungerar så olika, säger Ramadan Ibrahim från Etiopien.

Från socialtjänsten medverkar socialsekreteraren Annika Sjöström Andersson och brobyggaren Fartun Omar. Hon har själv invandrat från Somalia och fungerar som en länk mellan papporna och det svenska systemet.

– Om du inte har information om svenska systemet kan olika problem komma. Här lyssnar jag, får information och vi blir en bra familj tillsammans, säger Ramadan Ibrahim.

Se mer från pappornas träff i klippet ovan.

Trygga föräldrar

Gruppen ska ses nio gånger under våren och sommaren med olika diskussionsämnen och gör rollspel.

Stödprogrammet ”Trygga föräldrar” riktar sig till föräldrar med utländsk bakgrund som lever i områden med social utsatthet och som har oro för att deras barn 12–18 år dras eller kommer att dras till miljöer med droger, kriminalitet eller våldsbejakande extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.