Analyserna visar att PFAS-halterna i kräftor är förhöjda i många av proverna, men generellt är halterna betydligt lägre än i fisk.
Efter samråd med Livsmedelsverket har länsstyrelserna runt Vättern valt att inkludera kräftor i de befintliga kostrekommendationerna för fisk från sjön.
Kostrekommendationen för att begränsa intaget av PFAS från fisk och kräftor från Vättern är:
• Högst 2–3 gånger per år för barn, ungdomar, gravida, ammande kvinnor och den som vill bli gravid i framtiden.
• Högst 12 gånger per år för övriga.
I videon ovanför kan du höra varför Jonny Ståhl, ordförande i Vätterns fiskarförbund, tycker det är bra med rekommendationerna.
– Jag tycker att man snarare ska se det som ett lugnande besked, säger han.
De nya kostrekommendationerna gäller fram till att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) presenterar sin risk- och nyttovärdering av fisk. Andra kostrekommendationer för Vätterns fisk och kräftor kan då bli aktuella.