Linköpings chefsåklagare Eva Nemec Nordh och lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linköpings chefsåklagare Eva Nemec Nordh och lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström berätta mer om vistelseförbuden. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Polisen i Linköping: Nya lagen fungerar – vill utfärda fler vistelseförbud

Publicerad

Den nya lagen om preventiva vistelseförbud infördes den 1 februari. I Linköping har man sedan snart två månader tillbaka två aktiva vistelseförbud så här långt. Polisen ser att det ger bra effekt och jobbar på att utfärda fler.

I slutet av april tog Eva Nemec Nordh, chefsåklagare i Linköping, beslut om vistelseförbud i stadsdelen Skäggetorp för två tungt kriminellt belastade män. Lagen är tänkt att användas för att förebygga brott genom att förbjuda kriminella personer att uppehålla sig i vissa bestämda områden.

– De är knutna till kriminella grupperingar i Skäggetorp, har en sådan position att de också har en avgörande betydelse för brottsligheten, säger Eva Nemec Nordh.

Ganska snart bröt en av männen mot förbudet och polisen valde att avvisa mannen istället för att gripa honom.

– Jag menar nog att gripande i det fallet inte hade varit fel, säger chefsåklagaren.

Polisen: Har givit en god effekt

Polisen menar att man prövar sig fram i användningen av den nya lagstiftningen och att patrullen som avvisade mannen gjorde en bedömning att ett gripande inte var nödvändigt, utan upprättade endast en anmälan.

– Vi har ett exempel från Göteborg. Där var en person tvungen att överträda vistelseförbudet fyra gånger innan vederbörande blev häktad, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

De nu aktiva vistelseförbuden har givit en god effekt på brottsligheten i Skäggetorp, enligt polisen, och nu tittar man på att få fler utfärdade i andra stadsdelar.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.