John Andåker, chef utredningssektionen berättar hur polisen arbetar mot den grova organiserade brottsligheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Andåker, chef utredningssektionen berättar hur polisen arbetar mot den grova organiserade brottsligheten. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Polisen om gängkonflikten i Norrköping: ”Bra utredningsläge”

Uppdaterad
Publicerad

Den våldsvåg som skakat Norrköping har bara det senaste dryga halvåret resulterat i fem mord. Det handlar också om en rad skjutningar och sprängningar. Flera personer har gripits, anhållits och häktats och polisen har nu en bättre bild av den grova organiserade brottsligheten.

John Andåker, chef utredningssektionen polisen i Östergötland säger att han tycker att polisen lyckats bättre den senaste tiden, när det gäller den grova brottsligheten.

– Ja det tycker jag. Jag tycker att vi inom polisen, när den här typen av kriminalitet uppstod, hade en utmaning i att möta den, men vi har utvecklat förmågan på många olika sätt.

Våldsvågen i Norrköping

Pågående konflikt

I den pågående gängkonflikten i Norrköping har flera grova våldsbrott skett. I slutet av november sköts en 22-årig man till döds på en restaurang i Norrköping. Det följdes av mordet på 17-åring i Marielund den 20 dec. I mitten av april sköts en 16-åring till döds i Navestad och i måndags miste två män livet i en skjutning i stadsdelen Hageby.

Polisen har svarat på våldet med att inrätta en säkerhetszon i Hageby. ”Brottsligheten har varit synnerligen allvarlig och utan hänsyn till risker för tredje man, skriver polisen i sitt beslut”.

”Sjunkande åldrar”

I flera ärenden finns misstänkta personer och det handlar främst om unga personer från olika delar av landet som i många fall har ett dåligt utvecklat konsekvenstänk.

– Det är givetvis inte färdigt på något vis. Konsekvenstänket brukar man prata om att det kommer ganska sent i utvecklingen hos oss. Så sent till och med i vuxen ålder, säger John Andåker.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om det ökande skjutvapenvåldet och att allt fler yngre personer faller offer. Se klippet nedan.

Annika Lindberg, rättsmedicinsk assistent i Linköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På rättsmedicin i Linköping bevittnar personalen det ökade dödliga våldet som drabbar unga. I klippet berättar Annika Lindberg om hur personalen påverkas. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet