Foto: Fredrik Persson/TT

Polisen varnar: Falska läkare bedrar äldre

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer blir uppringda av personer som utger sig vara läkare från Universitetssjukhuset i Linköping och Mälarsjukhuset i Eskilstuna, varnar polisen. De äldre blir vid telefonsamtalet ombedda att använda sin bankdosa för att boka läkarbesök i försök till bedrägeri.

Hittills har de utsatta varit vaksamma och har inte blivit av med några pengar, uppger polisen som nu går ut och varnar om tillvägagångssättet.

– Det här är väldigt fult. Både vad det gäller att ge sig på äldre målsägande men också att använda sjukvården som ett sätt att komma personer nära, säger Joakim Wallberg, inspektör vid brottsamordningen polisregion Öst.

Nio ärenden

Totalt handlar det om nio ärenden, där äldre personer ska ha blivit uppringda av personer som utger sig för att vara läkare, under perioden slutet av november.

– Det är främst personer som utger sig för att vara läkare från sjukhuset i Linköping. Vi väntar att det kommer bli fler och att det här kommer att fortsätta, säger Joakim Wallberg.

Ville göra hembesök

Bokningarna som bedragarna uppmanat de äldre att göra har handlat om undersökningar som tillexempel röntgen. I ett av fallen har uppringaren även velat komma hem till den äldre.

Det är viktigt att aldrig ge ut några uppgifter vid den här typen av samtal, säger Joakim Wallberg.

– Sjukhus och myndigheter ringer inte upp på det här sättet och ber personer logga in på sitt bank-id.

Vad uppmanar du de som drabbas att göra?

– Ge inte ut några uppgifter. Om du blir osäker ring ett kontrollsamtal till sjukhuset och ring då ett nummer som du själv letat fram, säger Joakim Wallberg.

Hör polisen Robert Loeffel, polisregion Syds 3 tips för att blåsa bedragaren:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.