Flera norrköpingsbor mötte bävern under morgontimmarna i Norrköping. Foto: Joy Torgé

Polispådrag efter nattvandrande bäver i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En bäver från närbelägna Motala ström sågs i centrala Norrköping precis innan morgonrusningen på onsdagen. Till slut ingrep polisen och förflyttade djuret till en lämpligare plats vid vattnet.

På onsdagsmorgonen uppmärksammades bävern av flera personer genom sociala medier. En av dem är Joy Torgé. Hon rastade hunden som punktligt vill ut strax efter fem varje morgon.

– Jag tänkte undvika parken eftersom hunden blir så uppspelt av hararna och höll mig till gatorna och så blir det en bäver istället!

När hunden började skälla trodde Joy först att det var en katt hon såg framför sig på Kungsgatan.

– Sen trodde jag det var en utter, men svansen avslöjade den.

Flera observationer

I Norrköping har de senaste åren bäver rört sig i centrala staden och imorse kunde morgontidiga se djuret korsa Kungsgatan några gånger.

– Den gick inte så fort. Jag var rädd att den skulle bli överkörd och funderade hur jag kunde hjälpa den vilsegångna och ringde polisen.

Polisassistans

Redan vid tvåtiden på natten försökte en polispatrull ledsaga bävern, som då var i Folkparken, mot vattnet.

– Men bävern var inte intresserad och motsatte sig assistans från patrullen, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson

När bävern senare höll till vid en restaurang tog turen i stan slut.

– Två polismän tog bävern därifrån med hjälp av ett skynke och förflyttad den till en lämplig plats vid Strömmen, säger Johnny Gustafsson.

Bäver vid Motala ström i Norrköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bäver vid gångstråk vi Motala ström i centrala Norrköping Foto: Ulf Larsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.