Foto: SVT

Politikerna tar strid för elkabel

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet i slutet av maj från Svenska kraftnät att man skrotar planerna på att bygga en ny elkabel till Gotland, så tar nu politiker och vindkraftsbranschen strid för att ändra beslutet.

Det var under Almedalsveckan 2009 som Svenska kraftnät meddelade att Gotland skulle få en ny fastlandskabel som skulle göra elöverföringen till och från ön säkrare och möjliggöra ytterligare utbyggnad av vindkraften.

– Ska man bygga ut vindkraften på ön, så klarar inte den tillkommande produktionen att bära kostnaden för en förbindelse till fastlandet. Vi gör bedömningen att det bör ses som ett statligt infrastrukturansvar. Det ankommer då på svenska kraftnät att ta det ansvaret, sade dåvarande generaldirektören för Svenska kraftnät, Mikael Odenberg.

Innebär tvärstopp

Sedan dess har vindkraftsbranschen planerat och sett fram emot att kabeln skulle byggas så att vindkraften kan byggas ut och mer överskottsel exporteras. Men i slutet av maj kom beskedet: Svenska kraftnät skrotar projektet eftersom det inte är samhällsekonomiskt nyttigt. För den nationella vindkraftsamordnaren Lars Thomsson på Gotland kom det hela som en chock.

– Det är extremt dramatiskt. Det innebär tvärstopp för all anslutning av både vind- och solenergi, vi kommer inte att kunna göra någonting på 20 år. De 75-100 miljoner kronor som vi har investerat i ollika tillstånd och utvecklingsinsatser är bortkastade, säger han.

Kan inte acceptera beslutet

Idag hölls ett möte med politiker, länsstyrelse, företag och andra berörda om hur man nu går vidare.

– Vi kan inte acceptera detta beslutet, det går inte. Vi kommer att agera via uppvaktningar, och på Almedalsveckan. Jag är övertygad om att det är via regeringen man måste gå. Svenska kraftnät behöver ha ett tydligt uppdrag från regeringen om de ska ändra sig, säger Lars Thomsson.

TV: Hör Lars Thomsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.