Här får du tips på hur du tillagar en svartmunnad smörbult Foto: TT/Eric Engbretson// SVT

Professor: Nya arter i Östersjön kan vara en resurs

Uppdaterad
Publicerad

Rapporteringen om Östersjön är ofta dyster. Ett återkommande larm handlar om främmande djur och växter som sprider sig i våra vatten.

Men kanske går det att se dem som en resurs snarare än ett hot.

De kallas invasiva arter. Farhågan är att de ska konkurrera ut de djur och växter som redan finns i Östersjön. Ett exempel är växten vattenpest. Ett annat den svartmunnade smörbulten.

Men marinbiologen Lena Kautsky föreslår ett annat synsätt, nämligen att se dem som en möjlig resurs.

– Skulle det vara så att vi får en art som vattenpest i grunda vikar, så kanske vi kan skörda dem och använda dem som gödningsmedel. Får vi väldigt mycket svartmunnad smörbult så har jag provat den. Den smakar gott, även om den är liten och jobbig att filéa, säger hon.

100 nya arter i Östersjön

De senaste 50-60 åren har över 100 nya arter etablerat sig i Östersjön. Ofta har de kommit med långväga fartyg. Och framtida klimatförändringar kommer ytterligare att påverka livet i havet.

Vissa arter gynnas, andra missgynnas och till en del är det bara att gilla läget.

Marinbiologen Lena Kautsky håller en kinesisk ullhandskrabba. Den har kommit till Östersjön från Kaspiska havet Foto: Patrik Widegren

Viktigt att inte ge upp

– Men vi ska  förstås  fortsätta att se till att de stora tankfartygen med sitt ballastvatten regleras så att de inte släpper ut det här inne i Östersjön, utan att man byter vatten ute i öppet hav. Allt vi kan göra för att inte få in en art är väldigt viktigt att fortsätta arbeta med. Men annars måste vi hitta andra användningsområden och kanske se vilken funktion de kan ha i ett förändrat Östersjön med mer utsötat vatten.

Exakt hur ekosystemet i Östersjön kommer att påverkas av alla förändringar är det ingen som vet. Men Lena Kautsky är säker på en sak:

– Vi får inte ge budskapet att det är kört för då ÄR det kört.

Foto: Patrik Widegren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.