– Jag skulle säga att jag känner av det betydligt mycket mer idag, än vad man gjorde förut. Det har ju blivit så att förväntningarna har ökat på ungdomar idag och jag tror att många känner press av det och då kan man må väldigt dåligt, säger studenten Wilma Söderberg.
Enkäten visar båda sidor
Enkäten visar att många av ungdomarna har goda relationer, och känner sig trygga i skolan och hemma, och att det har en trivsam fritid. Men en annan bild framträder också.
– Det som framför allt har uppmärksammats under åren, det är ju just att ungdomarna känner sig stressade, och att det är många som känner sig stressade och upplever ångest och känner sig nedstämda, säger Emma Hjälte, samordnare, Region Östergötland.
Jobbar med bemötanden efter enkäten
Regionen jobbar också med hur de kan bemöta de problem och känslor som eleverna beskriver i enkäten.
– Det vi vill fokusera på i det här, är vad faktiskt har för förslag för att komma åt bland annat stressen och ångesten, där har de mycket tankar och idéer bland annat att ha mer kunskap om psykisk hälsa, så att man kan lära sig vad som är normala känslor och hälsotillstånd, och också lära sig till när det går över till ett tillstånd när man faktiskt behöver söka hjälp, säger Emma Hjälte.