Per Nisser, verksamhetsledare hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Räddningstjänstens Per Nisser om hur de nya arbetstidsreglerna påverkar personalen och verksamheten. Foto: Tobias Holmqvist

Räddningstjänsten: ”En oro att vår personal funderar på att sluta”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 oktober gäller nya regler om arbetstid och dygnsvila för bland annat räddningstjänstpersonal. Det har gjort att flera brandmän hos Räddningstjänsten Östra Götaland har tagit tjänstledigt eller i några fall sagt upp sig.

– Vi är inne i en process just nu där vi har utfört riskbedömningar, utifrån att inte jobba dygn, och där håller vi på att ta fram ett schemaförslag, säger Per Nisser, verksamhetsledare hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Fakta: Reglering av arbetstid och dygnsvila för räddningstjänst

  • I ett normalt schema ska det alltid finnas 11 timmars dygnsvila per 24-timmarsperiod.
  • Arbetstid på upp till 20 timmar kan förläggas utan dispens, i det fall det är befogat utifrån verksamhetens behov.
  • Vid sådan förläggning ska den efterföljande vilan vara sammanhängande och som lägst motsvara den sammanlagda tjänstgöringstiden.
  • Genom dispens kan en möjlighet ges att jobba upp till 24 timmar för räddningstjänstpersonal. Arbetsgivaren ska då ha prövat alla möjligheter att bemanna verksamheten i enligt med reglerna i kollektivavtalet och gjort bedömningen att ett undantag är nödvändigt för att uppfylla verksamhetens behov.
  • Beslut om dispens ska föregås av MBL-förhandling och sedan beredas av berörda centrala parter och beslut fattas av arbetstidsnämnd.
  • Beslutad dispens gäller under begränsad tid, dock längst 12 månader i taget.

Källa: Kommunal

Läs mer om de nya arbetstidsreglerna hos fackförbundet Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.