Allt fler unga med funktionsnedsättningar blir av med sin ersättning från Försäkringskassan. De bedöms ha arbetsförmåga – även om jobbet de anses klara av inte existerar. Därför skickas många till Arbetsförmedlingen – och en del tvingas då söka socialbidrag. Det här har SVT Nyheter berättat om i flera artiklar och reportage under förra veckan.
Personliga berättelser
Vi har också fått in över 300 personliga berättelser från människor som har hamnat i kläm mellan myndigheterna.
Det finns inga planer på att ändra lagen när det gäller aktivitetsersättningen, sa socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) i en intervju med SVT förra veckan. Däremot kommer reglerna att tillämpas annorlunda.
Orsaken är att Försäkringskassan nyligen fick bakläxa i en vägledande dom.
–Deltar man i daglig verksamhet så ska detta inte jämställas med arbetsförmåga som gör att man ska besöka Arbetsförmedlingen och söka arbete på öppna arbetsmarknaden, sa Annika Strandhäll till SVT.
Regeringen reagerar
Regeringen kommer nu att lyfta frågan med Försäkringskassan. Det beskedet ger Socialdepartementet i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.
”Vi har inte fått några signaler från Försäkringskassan om att de ser att lagstiftningen gör att unga inte kan få ta del av det stöd de har rätt till. Däremot reagerar vi på de berättelser som framkommer och kommer därför diskutera aktivitetsersättningen särskilt med myndigheten. Vad det kommer att leda till får vi återkomma om, men centralt är självklart att den som behöver samhällets stöd också ska få det”, skriver Annika Strandhälls pressekreterare i ett mejl till SVT.
Diskuteras i närtid
Aktivitetsersättningen kommer att diskuteras inom de närmaste veckorna. Socialdepartementet har tolkat den vägledande domen som att ”den som har daglig verksamhet kommer inte bli av med sin aktivitetsersättning på grund av den.”