Varken i Östergötland eller på Gotland tänker man tillåta inomhusbesök på äldreboenden. Sjukvårdsledare Rickard Lundin menar att det är viktigare att hålla fortsatt avstånd och sköta handhygienen. Foto: SVT

Region Östergötland och Region Gotland går emot Socialstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen beslutade igår att de som kan påvisa att de har antikroppar mot covid-19 ska kunna få träffa sina närstående äldre inomhus på äldreboendena. Men det gäller varken i Östergötland eller på Gotland...

Sedan i slutet på mars råder besöksförbud på landets äldreboenden med anledning av coronapandemin. Förbudet förlängdes i mitten på juni, men igår beslutade Socialstyrelsen att tillåta besök om den som besöker kan påvisa att hon eller han har antikroppar. Men på Gotland eller i Östergötland är det inte aktuellt. I alla fall inte ännu.

– Det kräver en del förarbete så av den anledningen har vi valt att behålla de rutiner som vi har, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i Region Östergötland.

Kommunernas beslut

I slutänden är det varje kommun som fattar beslut om inomhusbesök om någon anhörig kan påvisa att han eller hon har antikroppar, men kommunerna följer de rekommendationer som smittskyddsenheten på Region Östergötland ger. Det betyder alltså i dagsläget att det inte blir några inomhusbesök på länets äldreboenden.

Saknas antikroppstester

– Vi gör ju inte den typen av antikroppstester idag och av de som finns på den privata marknaden skiljer de sig väldigt mycket i kvalitet. Just nu gör vi bara antikroppstester på medicinska indikationer, säger Rickard Lundin.

I alla östgötakommuner är det däremot tillåtet med utomhusbesök med en plexiglasskiva emellan den äldre och den besökande, och enligt de kommuner som SVT Nyheter Öst pratat med så fungerar det bra, men de påpekar också att utomhusbesök inte är något som kommer att fungera under senhösten och vintern om pandemin fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.