Redan under december och januari har det strömmat in 47 000 lediga sommarjobb till Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Rekordmånga sommarjobb lediga under 2018

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sommarjobb har nått rekordhöga siffror i år. Redan under december och januari har det strömmat in 47 000 platser till Arbetsförmedlingen.

I Östergötland har det kommit in 3 000 anmälningar om sommarjobb till Arbetsförmedlingen. Nytt är också att arbetsgivarna börjar rekrytera extra tidigt i år, i jämförelse med för några år sedan. Den som vill söka sommarjobb rekommenderas därför att göra det i god tid.

– Arbetsgivarna inom vården är ute väldigt tidigt, så om man vill jobba inom det bör man vara ute i god tid. Men det beror lite på vilken bransch man vill söka sig inom, skulle jag vilja påstå. Sen finns alltid möjligheterna, bara för att man inte får det jobbet man söker först så ska man inte ge upp, säger Henrik Franzén, handläggare på Arbetsförmedlingen i Linköping.

Henrik Franzén ger tips på hur du söker sommarjobb och vad du ska tänka på:

”Svårt att hitta rätt”

På universitetet i Linköping tycker eleverna att det känns bra med gott om sommarjobb, men svårt att hitta rätt.

– När man har gått bara två år på sin utbildning och inte är helt färdig, så tycker jag att det är svårt att hitta något som är kopplat till just den utbildningen som man går. Det är lätt att det bara blir något butiksjobb eller så, säger Felicia Hogan, civilingenjörsstudent.

Studenter vid Linköpings universitet Foto: SVT

Rekordår

Redan år 2017 var det ett rekordår med drygt 42 000 anmälda sommarjobbsplatser i december och januari. I år har det alltså ökat med 5 000 fler under samma period. Under förra våren, februari – juni, anmäldes ytterligare 81 000 sommarjobb. Hur det blir i år är ännu oklart, men det förväntas bli ännu fler.

Branscherna som sökt flest sommarjobbare hittills.

1. Vård och omsorg

2. Industri

3. Hotell och restaurang

4. Service

5. Skogs- trä- och pappersindustri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.