Bild på sprängd byggnad samt Jonas Holmberg, biträdande räddningschef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är nya företeelser och vi behöver hela tiden följa med utvecklingen”, säger Jonas Holmgren, biträdande räddningschef, på räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: Edina Foric/SVT

Rekordmånga sprängningar – utmaning för räddningstjänsten i Östra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med sprängningar i Sverige och förra året var ett rekordår med 149 sprängningar, vilket påverkar bland annat räddningstjänstens sätt att arbeta.

– Vi är vana att saker kan brinna. Men att byggnader sprängs, där vi inte vet ifall människor skadats eller är fast i eventuella rasmassor är utmanade för oss, säger Jonas Holmgren, biträdande räddningschef, på räddningstjänsten Östra Götaland.

Hur påverkas ni?

– Det påverkar oss mycket. Det är en ny typ av händelse som vi måste hantera. Och där vi behöver påbörja en resa att lära oss mer.

”Går in en stor omställningsfas”

Men förutom att man i den kriminella miljön utför olika attentat med sprängmedel så påverkar även det allvarliga säkerhetspolitiska läget räddningstjänstens arbete.

– Vi går in nu i en stor omställningsfas för svensk räddningstjänst som handlar om att kunna uppträda under höjd beredskap, säger Jonas Holmgren.

I videoklippet berättar räddningschefen mer om vilka utmaningar de ställs inför.

Antalet sprängningar i Sverige har ökat fram till 2023. Majoriteten av explosionerna 2023, 70 procent, riktades också mot privatbostäder, vilket kan jämföras med 2019 då dessa utgjorde 40 procent. Foto: Grafik: Emil Granrot/SVT

SPRÄNGNINGAR I POLISREGION ÖST:

2018: 8

2019: 13

2020: 3

2021: 2

2022: 6

2023: 15

2024 fram till och med april: 7

( I polisregion Öst ingår Östergötland, Jönköpings län och Sörmland. )

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.