Hör mer om varför så många nu väljer bort kyrkliga begravningar Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Fördubbling av antalet borgerliga begravningar

Uppdaterad
Publicerad

I sorgen när en anhörig dör brukar de flesta vända sig till kyrkan – men i år har fler än någonsin vänt kyrkan ryggen.

Under coronaåret 2020 har reglerna flera gånger ändrats när det gäller hur många som får besöka en begravning. Länge var det också så att varje pastorat hade sina egna regler innan regeringen under hösten satte ner foten och bestämde att det får vara 20 personer plus personal på en begravning. Innan dess hade en del pastorat strängare regler.

Enligt Peter Trygg som är regionchef på Fonus Öst, Östergötlands största begravningsbyrå, har det inneburit att antalet kunder som valt borgerliga begravningar mer än fördubblats i regionen i år.

– Vi har ju kunder som blivit väldigt frustrerade över att kyrkan tillåtit så få besökare.

Han berättar att Norrköping hade regionens strängaste regler i somras med max 10 besökare på begravningarna, samtidigt som de borgerliga begravningarna inte räknas som allmänna sammankomster och därför inte behövt ha några begränsningar när det gäller antalet besökare.

”Varje människas fria val”

Thomas Wärfman är kyrkoherde i Norrköping och tycker det är trist om allt färre väljer kyrkliga begravningar.

– Det är klart att jag ser ett värde i att man kommer till oss och har begravningar på ett traditionellt sätt, men det är ju varje människas fria val.

Mer om det här i inslaget ovan.

Borgerliga begravningar

  • 1926 blev kyrkan av med sitt monopol på begravningar, då infördes det borgerliga alternativet. De senaste åren, när många lämnat Svenska kyrkan, har allt fler valt borgerliga begravningar.
  • En borgerlig begravning hålls ofta i ett kapell, till exempel sådana som ibland finns på kyrkogårdar, men ceremonin kan också vara i någon annan lokal eller till exempel ute i naturen.
  • Istället för präst så har man på borgerliga begravningar en ”officiant”, det kan vara vem som helst, till exempel någon från begravningsbyrån eller en anhörig. För att vara officiant behövs inget juridiskt klartecken som det gör för vigselförrättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.