Åsa Willsund och Sara Strid

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Willsund och Sara Strid är poliser och arbetar mot bedrägerier i Norrköping. I klippet berättar de mer om det nya pilotprojektet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Rekordsiffror förra året – här är polisens drag mot penningtvätten

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga penningtvättsbrott rapporterades förra året i polisregion Öst och samtidigt drabbas allt fler äldre av telefonbedrägerier. Polisen i Norrköping testar nu pilotprojektet ”Hjälp en mormor” som de hoppas ska hjälpa till att minska brotten.

Pilotprojektet testas nu i Norrköping efter en lyckad förlaga i Falkenberg. ”Hjälp en mormor” riktar sig mot gymnasieelever och förhoppningen är att ungdomarna sedan ska föra vidare informationen till äldre anhöriga.

– Det ökar bara i dagens samhälle och brottsvinsterna till kriminella nätverk blir bara större och större, säger Sara Strid som är brottsförebyggare vid polisen i Norrköping.

Penningtvättsbrotten ökar

Samtidigt som bedrägerierna blir fler ökar samtidigt penningtvättsbrotten år för år. Pilotprojektet informerar även ungdomarna om att man under inga omständigheter ska låna ut sin bankkonto.

– Det är både äldre och yngre som lånar ut sina bankkonton, men vi ser en ökad risk när man har problem med pengar eller till exempel använder narkotika, säger Sara Strid.

SVT Nyheter Öst var på plats när pilotprojektet genomförde sitt första besök på Film- och musikgymnasiet i Norrköping. Se mer i klippet.

Penningtvättsbrotten ökar:

Penningtvättsbrott i polisregion öst:

2019: 419

2020: 466

2021: 442

2022: 1099

2023: 1396 (fram till 8 december)

Källa: Polisen

*Siffrorna avser anmälda brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.