Kajsa Andersson Lundblad, rektor på Skäggetorpsskolan och Charlotta Stjärne, rektor på Ljungsbroskolan Foto: SVT

Rektorn: ”Jag tycker det är magiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer bara någon mil mellan skolorna. Ändå är de som skilda världar. Men när SVT Nyheter Öst låter fyra elever byta plats för en dag är rektorerna entusiastiska över experimentet.

– Det som hänt här tycker jag är magiskt, säger rektorn för Skäggetorpsskolan, Kajsa Andersson Lundblad.

På hennes skola har 98 procent svenska som andraspråk. På skolan pratas 30-35 olika språk. På Ljungsbroskolan har bara 12 procent av eleverna utländskt ursprung.

SKOLEXPERIMENTET

– Det är inte bra att ha så få nyanlända som jag har och det är inte bra att ha så få svenska elever som Skäggetorpsskolan har, konstaterar Charlotta Stjärne, rektor på Ljungsbroskolan.

Vill möta svenska ungdomar

Ungdomarna på de båda skolorna vet inte särskilt mycket om varandra. För trots att skolorna ligger i samma kommun är de ändå som skilda världar.

– Många av de elever jag pratar med vill inget hellre än att möta svenska ungdomar, att få möjlighet att träna språket och lära sig mer om kulturen. De är nyfikna och vill lära sig mer om samhället de bor i, säger Kajsa Andersson Lundblad.

Så vad är det då som hindrar? Ljungsbroskolans rektor förklarar segeregationen med bostadspolitiken och hennes kollega i Skäggetorp fyller i:

– Finns det ett område i en stad där man kan få tag i billiga lägenheter då uppstår segregation – självklart, säger Kajsa Andersson Lundblad.

Det okända skrämmer

Men en annan orsak är rädsla.

– Vi svenskar är väldigt strikta och lite nervösa inför det okända. Jag kan vara likadan, säger Charlotta Stjärne på Ljungsbroskolan.

Men nervositeten kan vara ömsesidig.

– Jag såg på skäggetorpseleverna som kom hit att de också har en rädsla för hur det ser ut på vår skola.

Rektorerna önskar att experimentet med skolbyte ska kunna göras om i framtiden. En svårighet är bara att hitta tid för eleverna.

– En tanke som väcktes var att även göra utbyte med personal. Kajsa och jag ska träffas och fundera mer, lovar Charlotta Stjärne.

TV: Del 3 – Så gick det när eleverna bytte skola med varandra

TV: Del 2 – Dagen för skolbytet

TV: Del 1 – Elever byter skola för en dag

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLEXPERIMENTET

Mer i ämnet