Tre personer står på en station, omgivna av tåg och stationselement. Den första personen har grått hår och bär en mörk väst. Den andra personen har och brunt, lockigt hår och håller en telefon. Den tredje personen, med en keps, står nära ett orange tåg. Ljuset är klart och vädret verkar vara fint.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Jag har hellre värdar än väktare på tågen, säger pendlaren Johan Leierth i Norrköping. Hör pendlarna reagera på det minskade antalet tågvärdar i klippet ovan. Foto: SVT/Linnea Burén

Resenärer reagerar när tågvärdarna halveras: ”Hellre värdar än väktare”

Uppdaterad
Publicerad

Dumt och dåligt för säkerheten. Det är några av reaktionerna på beskedet om att hälften av kundvärdarna plockas bort från östgötapendeln.

I veckan meddelade Östgötatrafiken att antalet tågvärdar halveras från 50 till 25 efter ett nytt avtal med Transdev, vilket Corren var först med att berätta. Avtalet börjar gälla i juni 2025.

– Vi köper en tjänst av Transdev och då är det de som anställer, säger Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Fler väktare

Enligt Mattias Näsström kommer Östgötatrafiken komplettera det minskade antalet tågvärdar med fler väktare och ett nytt mobilt kundteam.

– Jag har hellre värdar än väktare på tågen, säger pendlaren Johan Leierth i Norrköping.

Hör pendlare reagera på beskedet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.