– Det finns en förundersökning som pågår som gäller misstankar om eventuell människoexploatering. Vi kommer gå vidare med förundersökningen för att se om brott kan styrkas och om vi ska gå vidare till åtal, säger Eva Wintzell, åklagare.
Men lagen om människoexploatering är förhållandevis ny och infördes först under sommaren förra året – och hittills har ingen dömts för brottet enligt Jämstäldhetsmyndigheten.
– Så vitt jag vet har man inga fällande domar, men det finns flera ärenden som är under utredning, så får vi se var de landar, säger Mats Pålsson som är senior utredare vid myndigheten.
”Har initialt varit lite försiktig”
Mats Pålsson tror att avsaknandet av fällande domar framför allt beror på två faktorer.
– Dels är det en ny rubricering och man har initialt varit lite försiktigt, men samtidigt skrivs det fler anmälningar idag. Sedan har vi inte varit bra på att kolla på människoexploatering, utan det var lite av ett sent uppvaknande. Men idag är det fokus på de frågorna och lagen är egentligen väldigt användbar, säger han.
Rubriceringen kräver färre rekvisit än människohandel.
– Vi har haft en lag mot människohandel i många år. När det gäller människoexploatering krävs det inte lika många rekvisit. Men i just det här fallet kan rubriceringen även ändras över tid, säger Eva Wintzell.