Rom-producenterna Heidi Johansson och Andreas Pihl står i en lagerlokal med hyllor och metalltankar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rom-producenterna Heidi Johansson och Andreas Pihl berättar om att dom ofta är oense när dom ska komma fram till nya smaker. Foto: SVT/Carl Bruno Tersmeden

Rom-producenterna i Strömsfors om gårdsförsäljning: ”På tiden”

Publicerad

I en liten industrilokal i Strömsfors utanför Norrköping håller Heidi och Andreas på och gör rom. De tycker att det är på tiden att gårdsförsäljning blir verklighet.

Svensktillverkad rom har börjat bli populärt, berättar Heidi Johansson. Destillerier som gör whisky eller gin testar att göra rom också. Hennes man Andreas Pihl hävdar att deras ekfat med fyra år gammal rom är den äldsta svenska romen på marknaden. Planen är att så småningom ha tio år gammal rom, lagrad på fat tillverkade i sörmländska Högsjö.

– Sen finns det ju alltid folk som ”vadå.. rom ska ju vara karibiskt” och det tugget, men det var ju samma sak när svensk whiskeyproduktion drog igång.

Rom som hobby

De tror inte att gårdsförsäljning kommer att öka försäljningen särskilt mycket, men att det vore kul att visa upp verksamheten, för även om arbetet med romen tar mycket tid så är det en hobby. Båda har riktiga jobb vid sidan om. Deras romprodukter har fått namn efter stadsdelar och gator i Norrköping och namnet på företaget H.A.R.R.E.L är initialerna på deras och barnens förnamn.

I inslaget ovan berättar de om hur de kommer fram till nya smaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.