• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ronnie tvingas söka jobb han inte kan få

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan ska 150.000 arbetslösa skicka in sin första aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen.

Tanken är att de arbetslösa ska vara mer aktiva i sitt jobbsökande och den som inte lämnar in rapporten riskerar att bli av med sin ersättning.

Men det nya kontrollsystemet får kritik.

– Det känns ju meningslöst. Varför ska jag söka jobb jag inte kan få? undrar Ronnie Lundin, arbetssökande på Gotland.

Sökt 26 jobb

Den här månaden har Ronnie Lundin sökt 26 jobb. Vd-assistent, säljare med logistikansvar, nämndsekreterare, utbildare av nyanlända, handläggare – listan är lång.

Detta ska han redovisa skriftligen i en aktivitetsrapport som ska skickas in till Arbetsförmedlingen. 

– Man känner sig övervakad. De litar inte på mig, och att jag verkligen har sökt jobb. De säger att man ska söka tillräckligt antal jobb, annars kan man få en prick och i förlängningen kan man bli av med a-kassan, men vad är tillräckligt antal jobb? frågar han sig.

”Varför ska jag söka jobb jag inte kan få”

Arbetsförmedlingen har också uppmanat Ronnie att söka jobb som han inte alls är behörig till. Och han har även skickat in spontana ansökningar till företag, även om han har märkt att en del arbetsgivare inte uppskattar det. 

– De undrar varför jag söker de här jobben. ”Det är ingen idé att du skickar till oss”, säger de.

Ska ge effektivare kontroll

Även tidigare har det funnits krav på att söka jobb, men i och med aktivitetsrapporterna ska kontrollsystemet bli effektivare. Det ska bli tydligare vad som krävs av den arbetssökande för att få ersättning.

Samtidigt ska rapporterna göra det lättare för den arbetssökande att få struktur på sitt sökande och därmed snabbare kunna komma ut i jobb.

I det första steget är det de 150.000 arbetslösa med a-kassa som berörs. Efter årskiftet är målet att alla, uppemot en halv miljon arbetssökande, ska omfattas. 

”Det är ju helt barockt”

Ronnie Lundin på Gotland menar att problemet idag är att det finns för få jobb. Själv har han trettio års erfarenhet inom Posten och är högskoleutbildad med en examen.

Ändå är han arbetslös.

– Man vill ju ha ett jobb, man vill ha en inkomst. Man vill inte leva på småsummor som jag gör, halv a-kassa med 4.400 kronor i månaden. Och sen ska man dessutom misstänkliggöras för att man inte söker jobb. Det är ju helt barockt det här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.