– Lodjuret är en skyddad art enligt internationella lagar och regler som Sverige också har förbundit sig att följa. Så vi menar att länsstyrelsen inte har rätt att besluta om licensjakt på lodjur, säger Peter Henriksson från Svenska Rovdjursföreningen.
– Jo det stämmer att lodjuret är fridlyst inom EU. Men där finns också undantag för att man ska kunna reglera stammar av lodjur och andra stora rovdjur. Och vi följer svensk lagstiftning och besluten som tas i regering och riksdag, säger Länsstyrelsens enhetschef Marie Larsson.
Licensjakt inte möjlig
Genom jakten hoppas Länsstyrelsen uppfylla Viltförvaltningsdelegationens mål, vilket för Östergötlands del är sju årliga föryngringar. En föryngring är det samma som en hona med ungar.
Men enligt Svenska Rovdjursföreningen är det enligt EUs art- och habitatdirektiv och de förtydliganden som kommit under hösten, inte möjligt att bevilja licensjakt på lodjur.
– Vi får se om vi överklagar just Östergötlands beslut. Det är många Länsstyrelser i landet som beslutat om licensjakt och vi diskuterar just nu vilka vi ska överklaga, säger Peter Henriksson.
Hör Peter och Marie i videon ovan om lodjur i Östergötland, tamboskap och hundar.
Lodjur i Östergötland:
• 14 lodjursföryngringar (= hona med ungar) enligt inventeringsresultatet från 2020/2021. Det ska motsvara ungefär 77 lodjur.
• Året innan var det 9 föryngringar i länet.
• Naturvårdsverket har beslutat om en lägsta nivå på 4,5 föryngringar i länet.
• Viltförvaltningsdelegationen har satt sitt förvaltningsmål till 7 föryngringar.