Roxtuna var en sensation när det byggdes på 50-talet. Anstalten var väldigt omdiskuterad och nyskapande för här skulle inte fångarna straffas utan få terapi och slippa stängsel runt anstalten.
– Det är ju väldigt unikt med de här små huskropparna där man bara hade sju till nio intagna i varje hus. Det är ju väldigt ovanligt faktiskt. Hela systemet går idag mot allt större enheter, säger Lars Krantz, fotograf och före detta anställd på Roxtuna.
Tomas Tranströmer – psykolog på anstalten
Det här är också ett av få, kanske det enda, fängelse i världen där en nobelpristagare jobbat – diktaren Tomas Tranströmer.
– Han arbetade här som fängelsepsykolog och för en hel diktsamling är inspirationen hämtad härifrån, säger Lars Krantz.
Utflyktsmål för fotografer
Efter nedläggningen för cirka tio år sedan ska nu ska hela anläggningen rivas och här planerar man istället att bygga bostäder. Men innan rivningen startar så passar många fotografer på att dokumentera den övergivna platsen.
– Det är mycket spännande bilder. Det är mycket man inte har sett och man kan ju bara fantisera om hur de intagna hade det här, säger Paula Jonsson, fotograf från Åtvidabergs Fotoklubb.
– Det är nog ett 25-tal fotografer som har varit här. Det är en väldigt populär genre att fotografera miljöer som är på väg bort, säger fotografen Lars Krantz.
Den 4:e juni öppnas en utställning på Linköpings stadsbibliotek då fotografernas bilder från Roxtunaanstalten ska visas.