Naturskyddsföreningens tidning, Sveriges natur, har nyligen publicerat en undersökning av hur ofta skum använts av landets räddningstjänster under åren 2008-2018. Den visar att Östra Götaland använt skum vid 9 tillfällen förra året medan siffran för 2017 var 34 tillfällen.
– Vi vill ju generellt minska vårt klimatavtryck, säger Jonas Holmgren på RTÖG till SVT.
Andra släckmetoder
Arbetet för att få ner antalet liter skumvätska vid insatserna har pågått i ett antal år. Dels handlar det om att använda annan skumvätska, dels handlar det om att använda andra släckningsmetoder.
Förr var det vanligt att använda skum både vid bilbränder och bränder i fastigheter. Anledningen var att skum är ett effektivt släckmedel. När RTÖG idag kommer fram till en bildbrand är det främst två olika släckmedel som används.
– Det som är sagt är att vi ska använda vatten. Torra släckmedel först, som pulversläckare, och därefter vatten, berättar Michael Wahlqvist, distriktschef hos RTÖG.
I brandsläckningsskum förekommer PFAS, som är ett samlingsnamn för 4 700 olika miljögifter. Ämnena bryts ner mycket långsamt och vissa av dessa, så kallade högfluorerade ämnen, stör reproduktionen hos djur och människor och de tros också vara cancerframkallande.