Vi var med både då och nu – här är resultatet i Finspång. Foto: Lena Liljeborg / SVT. Tommy Karlsson

Se hur det går för exklusiva vildbin med mat- och bostadsbrist i Finspång

Uppdaterad
Publicerad

Här ser du hur gått för några unika arter vildbin som är på väg att duka under i dagens landskap. I skogar utanför Finspång och i Ydre–Kinda har de en fristad.

I vintras lassade Holmen skog ut sand på några lämpliga ställen i sina skogar mellan Finspång och Svärtinge. De brände också en del mark för att blotta sandjorden och bota något av guldsandbiet och andra vildbins mat- och bostadsbrist.

Vi var med då och vi är med nu – och här får vi svaret i klippet ovan.

I surret bland ängsvädd och fibblor hittar man också småfibblebiet. Ibland övernattar hanarna i blomkorgen.

Se och hör mer här i klippet nedan.

Vägkantsslåtter och gräsklippning av marginalmarker på flygfält, idrottsplaner och liknande är förödande för denna och flera andra vildbiarter.

Guldsandbi och silvergökbi i Östergötland

Guldsandbi är ett solitärbi som har sitt kärnområde mellan Finspång och Svärtinge och finns även i den södra skogsbygden i Ydre – Kinda.

Den är utpekad som en art Länsstyrelsen ska jobba extra mycket med och ingår i åtgärdsprogrammet för hotade arter.

Den har det ännu mer ovanliga och mer hotade biet, silvergökbi kopplat till sig.

Silvergökbiet finns enbart i Östergötland och snyltar på guldsandbiet.

Silvergökbiet lägger sina ägg i guldsandbiets bohåla ungefär som en gök. Dess larv är utrustad med ett knivliknande organ på munnen som den dödar och äter upp guldsanbiets larver med.

Gökbin är för sin fortlevnad helt beroende av sitt vildbi, som i sig är rödlistad. Det gör de ännu mer sårbara och hotade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.