- Vi ställde oss flera frågor när vi satte igång arbetet: Hur ofta hittar veterinären på slakteriet brister som kan tyda på missförhållanden vid transport eller hos djurhållaren? Vad rör det sig om för anmärkningar? Och hur påverkas djuren av sina skador?
- För att få en bild av läget i vårt område har vi begärt ut samtliga informationer som Livsmedelsverkets veterinär noterat om östgötska djur när de anländer till slakteri.
- Vi har gått igenom förra årets ärenden där djurhållaren eller transportören är hemmahörande i Östergötland. Det rör sig om totalt 94 ärenden. Vi har också begärt ut siffror från Livsmedelsverket över samtliga ärenden i Sverige från år 2015 och fram till år 2020.
- För att sätta antalet informationer och brister i perspektiv har vi också tagit fram statistik över hur många djur per djurslag som slaktas i Sverige varje år.
- Vi har pratat med veterinärer, lantbrukare och representanter för myndigheter - människor som arbetar med dessa frågor varje dag. Det har inte varit självklart för alla vi har talat med att ställa upp på intervjuer. Flera har ändrat sig för att frågan är känslig och debattläget hårt. Det har även förekommit kritik mot SVT för att vi skulle driva en dold agenda för att påverka människor till att konsumera mindre kött.
Djurens sista resa – så gjorde vi jobbet
SVT Nyheter Öst ville ta reda på hur svenska lantbruksdjur mår när de kommer till slakterierna. Vi har använt oss av statistik från Livsmedelsverket och länsstyrelsen. Det vi får fram ger en bild av hur myndigheterna fångar upp djurens eventuella skador och vid behov går vidare med vissa ärenden.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.