Desirée Blichfeldt  beredskap- och säkerhetssamordnare Söderköping krigsplacering

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi krigsplacerar vår personal för att trygga våra nyckelfunktioner”, säger Desirée Blichfeldt. Se i klippet vad det innebär för personalen i Söderköpings kommun. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Så många har krigsplacerats i Östergötland – kraftig ökning

Uppdaterad
Publicerad

Fem av 13 kommuner i Östergötland har hittills skickat hem brev till sin personal om krigsplacering.

Enligt siffror som SVT begärt ut från Pliktverket har 506 843 svenskar krigsplacerats inom militär eller civil verksamhet. Det är en ökning med 25 procent på ett år.

I Östergötland har Linköping, Mjölby, Motala, Finspång och Ödeshög krigsplacerat personal som arbetar inom kommunen. Söderköping är på gång.

– Vi krigsplacerar vår personal för att trygga våra nyckelfunktioner så inte andra organisationer som t ex Hemvärnet eller Lottakåren kan ta dem i anspråk i händelse av höjd beredskap, säger Desirée Blichfeldt, beredskap-och säkerhetssamordnare i Söderköpings kommun.

Region Gotland och Region Östergötland tillhör de 17 av 21 regioner som skickat hem brev om att personalen är krigsplacerad.

Samtliga länsstyrelser och en rad andra myndigheter, som t ex SMHI, Sjöfartsverket och Migrationsverket har registrerat personal hos Plikt- och prövningsverket.

Söderköpings kommun är ännu inte klar med krigsplaceringen av sin personal, men är på gång – påskyndade av Rysslands krig mot Ukraina.

Se ovan vad krigsplaceringen innebär för personal i Söderköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.