• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så påverkas djur av att leva i staden

Publicerad

För några år sedan tog sig gråsälar via strömmen in i centrala Norrköping. Rovfåglar och ugglor häckar på höga byggnader i flera städer, och bävrar verkar trivas mitt i Norrköping. Lever vilda djur allt närmare människan?

Frauke Ecke, docent i landskapsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger att frågan är komplex men att man delvis kan säga ja.

– Man kan säga ja det gör de. Men det kan ha olika orsaker, säger hon.

Skapar allt grönare stadsmiljöer

Det kan antingen bero på att vi människor tränger oss på deras miljö, att enda utvägen för djuren är att komma in i städerna eller stanna kvar i städerna, men det kan också vara så att vi har blivit bättre på att skapa stadsmiljöer som är trivsamma för djur.

– De senare åren skapar vi allt grönare stadsområden, där vi skapar parker som liknar mer naturliga skogsmiljöer eller där vi restaurerar vattendrag från att vara i princip raka som diken till att vandra lite mer. Miljöer som är mer attraktiva för vilda djur, säger Frauke Ecke.

Visst kan det vara trevligt med allt ”vildare” städer, men det finns också risker. Hör Frauke Ecke berätta om dem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.