Strålsäkerhetsmyndigheten: Skol- och förskolegårdar ska solskyddas Foto: Lina Hedmark, SVT

Så ska barnen skyddas från hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten vill att kommuner solsäkrar skol- och förskolegårdar för att minska risken för hudcancer. Norrköpings kommun har satsat två miljoner kronor på att solskydda sina förskole- och skolbarn.

Att solsäkra skol- och förskolegårdar handlar om att eleverna ska ha tillgång till skuggiga platser som skyddar mot farlig UV-strålning. Strålsäkerhetsmyndigheten har börjat agera eftersom fler och fler i Sverige drabbas av hudcancer.

Norrköping satsar på solskydd

I Norrköping har kommunen hitills byggt solksydd på 80 procent av förskolegårdarna. Frågan har varit i fokus de senaste åren och kommunen har satsat drygt 2 miljoner kronor på att alla kommunala förskolor ska ha ett solkydd på gården.

– Pedagogerna har fått önska placering och ofta har solskyddet hamnat över sandlådan där barnen är exponerade, säger Johanna Pettersson, som är intendent på utbildningskontoret, till SVT Nyheter Öst.

Skillnad mellan gårdar

En del gårdar har extra fördelar på sommaren. Har gården stora träd och buskar kan barnen söka skydd.

– Äldre gårdar har oftast uppvuxna träd och det är en stor tillgång för att skydda sig mot solen säger Johanna Pettersson.

– Vi vet att om barn bränner sig så ökar risken att man drabbas av hudcancer som vuxen. Jobbar vi långsiktigt, det vill säga börjar med barnen och ser till att de är skyddade, då ger det effekt längre fram, säger Hélène Asp på Strålsäkerhetsmyndigheten.

”Många har inte frågan i fokus”

I många kommuner är inte den här frågan i fokus men enligt myndigheten kan det bli nödvändigt att kommunerna får ett ansvar för tillsynen.

– På sikt får vi nog fundera på om det inte borde vara så att kommunera har ett ansvar för att utföra en aktiv tillsyn på de här frågorna, säger Hélène Asp.

Kommuner kan söka pengar

Från och med 1 juni  2016 kan kommunerna söka pengar hos Boverket för att rusta upp utmiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem och där kan bidrag för solskydd ingå.

– Fågan är viktig och jag tycker att det är bra att myndigheterna driver frågan. Vi ansvarar för barnens miljö och sol är inte nyttigt i för stora doser, säger Johanna Pettersson.

Sola säkert

*Använd kläder som skydd

*Solkräm ska användas som komplement där kläder inte skyddar.

*Ta pauser från solen eller va i skuggan när solen är som starkast mitt på dagen, speciellt utomlands där UV-strålningen oftast är starkare än här i Sverige.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.