Angreppen från granbarkborren har inventerats i Östergötlands naturreservat. Foto: SVT/TT

Så ska granbarkborren bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets torra sommar drabbades granskogen i Östergötland av stora angrepp från granbarkborren.

Nu har länsstyrelsen inventerat naturreservaten för att se vilka åtgärder som kan göras. Det kommer bli panik när den nya säsongen drar igång, säger reservatförvaltare.

Inventeringen har visat att 25 reservat i Östergötland har fått stora angrepp, vilket innebär att minst 50 träd har skadats i områdena.

– Det är värre än vad vi hade befarat. De skador som vi fick i fjol kan vi inte ställa i relation till någonting. Det var ju något helt nytt med så långvarig torka och så kraftiga förökningar av granbarkborrsstammarna, säger Mikael Burgman, reservatförvaltare på Länsstyrelsen Östergötland.

Effektiva fällor

Vilka åtgärder som nu sätts in beror på reservatens förutsättningar, naturvärden och angreppens storlek.

– Den mest effektiva åtgärden vore om alla skogsägare gemensamt hade satsat på granbarkborrefällor med feromoner, men det görs tyvärr inte. Det finns skogsägare som åker runt och sågar ner torrträd från i fjol – och det är ju liksom ingen bekämpning av granbarkborren, säger han.

”Sök och plock”

– En annan effektiv åtgärd är det som vi kallar för ”sök och plock”. Det innebär att när årets angrepp startar, går man in och fäller och tar hand om de nyangripna träden, som är då fulla med granbarkborrar, säger Mikael Burgman.

Om några veckor så drar den nya säsongen för granbarkborren igång.

– Vi förväntar oss nya angrepp i ungefär samma områden som hade skador i fjol. Det är lugnet före stormen. Det kommer bli panik om några veckor på många håll när de sätter igång, säger Mikael Burgman.

Antalet reservat som har drabbats och vilka åtgärder som ska vidtas

Antalet som har drabbats av länets 271 naturreservat

  • helt utan angrepp: 13
  • med små angrepp: 26
  • med medelstora angrepp: 30
  • med stora angrepp: 25

Följande åtgärder kommer länsstyrelsen att jobba med:

  • Låta de naturliga fienderna göra jobbet (Hackspett, myrbaggar, barkbock, styltflugor m.m)
  • Sätta ut fällor med feromon (doftämne som lockar till sig barkborre)
  • Lägga ut fångstvirke
  • Barkning
  • ”Sök och plock”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.