• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så ska klottret bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

Klottervågen i Norrköping får kommunen att reagera. Nu presenteradas kampanjen ”Snyggare och tryggare Norrköping”.

När SVT Nyheter Öst för ett par veckor sedan rapporterade om klottervågen som svept över Norrköping, efterlyste fastighetsägarna mer samarbete – bland annat med kommunen. I slutet av förra veckan hölls så mötet mellan kommun och fastighetsägare. Det var även tänkt att Polisen skulle medverka, men de fick förhinder.

– Vi har sett en våg av skadegörelse lite överallt, det förfular staden och skapar otrygghet, säger Karin Jonsson (C) kommunalråd. 

Arbetet mot klotter ska nu bli en del av kampanjen ”Snyggare och tryggare”, där även arbete för att snygga upp staden på olika sätt ingår. Exempelvis kommer förskolebarn att städa i samband med den allsvenska hemmapremiären för IFK Norrköping. 

– Från början var det inte tänkt att arbete mot klotter skulle vara med i kampanjen men det har vi lagt till nu när vi ser behovet, säger Karin Jonsson (C) kommunalråd. 

Den 27 april ska runda bordssamtal hållas mellan kommunen och olika aktörer för att följa upp arbetet.

Det här kom mötet fram till

Klotter på kommunal privat och annan ägd egendom ska tas bort inom 24 timmar.

Aktörer som drabbas ska kontaktas inom ett dygn för gemensam målbild.

Nätportaler för anmälan till kommunen ska upprättas.

Kommunens olika förvaltningar ska ha gemensamma rutiner.

Allmänheten ska ha lättare at anmäla klotter till polisen.

Entreprenören för lokaltrafiken ska kontaktas för att säkra förarnas situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.