Foto: TT

Så kan terrorhot upptäckas i folkmassor

Uppdaterad
Publicerad

Företag, forskare och myndigheter möttes idag i Linköping för att hitta smarta metoder för att upptäcka terrorhot i folkmassor. Mycket handlar om ny teknik som exempelvis ansiktsigenkänning.

– Polismyndigheten arbetar brett mot terror och ett ämnesområde är det tekniska. Även om vi befinner oss tidigt i processen försöker vi ta hjälp av forskning och utveckling och vi vet inte var det slutar, säger Stefan Hector, chef vid operativa enheten NOA, Nationella operativa avdelningen.

Dagens seminarium, som arrangerades av det regionala innovationsinitiativet Visual Sweden, syftade till att se om det går att sammanföra kunskap från flera aktörer för att få en ännu tydligare bild av vilken teknik som finns och vad som saknas.

– Det skulle kunna vara ämnesområden som biometri, ansiktsigenkänning i folksamlingar och det skulle kunna vara algoritmer som hjälper oss att tolka data på ett sätt som ger en mer rättvisande bild som kanske hjälper oss vid beslutsfattande och som kanske rent av kan förutspå kommande händelseutveckling, säger Stefan Hector.

Hitta terrorister

I dag finns det många aktörer som samlar in information som skulle kunna vara en hjälp för att hitta terrorister, både före ett dåd och efter. Ett område där tekniken gått fort framåt är utvecklingen av det digitala systemet för ansiktsigenkänning.

– Om man har en bild på en människa kan man söka igenom stora bildmaterial och se om den här människan finns med här någonstans. Och kanske hittar man inte precis den personen, men man kanske får en lista på hundra personer i stället för tiotusen, säger Jörgen Ahlberg, adj. universitetslektor vid Linköpings univeristet.

Effektivisera arbetet

 Idag har polisen bara manuella system för ansiktsigenkänning på Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping. Där är de just nu mitt i en upphandlingsprocess för att köpa digitala system som skulle kunna effektivisera deras arbete, och som skulle kunna användas till exempel efter ett terrordåd.

– Ett bra systemstöd för ansiktsigenkänning står högt på listan. Med fingeravtryck och DNA är vi ganska snabba, men vi behöver också kunna titta på hur vi kan samutnyttja de olika biometriska parametrarna. Vi kommer att kunna jobba mycket snabbare och leverera mer, säger Lena Klasén, direktör vid NFC.

Används i utlandet

Digitala system, som avvänds för att läsa av ansikten och matcha mot en databas, används redan av polis i en del andra länder. Bland annat används det i USA. Det som gör att det på hemmaplan tagit längre tid är oklarheterna kring lagar och hur man ska undvika att inkräkta på den personliga integriteten.

– Det beror ju på vilka data som är lösa på nätet, från vanliga övervakningskameror får inte data spridas och inte lagras i många fall, säger Jörgen Ahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.