Person står i lagerutrymme med nätgaller och kartonger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon och följ med skyddsrumssakkunnig Martin Johansson när han visar exempel på stora brister som finns idag. Foto: Hadeel Ibrahim

Sakkunnig om statens satsning på skyddsrum: ”Väldigt aktuellt”

Uppdaterad
Publicerad

I 50 år har Sverige sluppit tänka särskilt mycket på skyddsrum, men efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har frågan blivit aktuell igen.

Nu satsar staten 100 miljoner kronor på just skyddsrum – och det är en hel del som behöver åtgärdas.

Sveriges skyddsrum ska rustas upp – men också kontrolleras i högre utsträckning. Det är en del av MSB:s uppdrag när regeringen nu skjuter till 100 miljoner kronor under 2025.

Lokalt har frågan därför blivit alltmer aktuell. I Mjökby är Martin Johansson skyddsrumssakkunnig:
– Vi får ofta frågor om våra skyddsrum från hyresgäster och från politiker på statusen på våra skyddsrum. Så det gäller att vi håller koll på det vi gör, säger han.

Fastighetsägarnas ansvar

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att skyddsrum hålls i skick och kan ställas i ordning inom 48 timmar. Men alla tar inte sitt ansvar menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi skickar ut kallelser om kontroll och ungefär 20 procent av fallen missar fastighetsägaren att ställa i ordning skyddsrummet så att det går att göra kontrollen eller till och med glömmer bort att vi ska komma, säger Anders Johannesson, chef för enheten för befolkningsskydd på MSB.
– Vi kommer att arbeta längs två spår: dels öka kontroll- och tillsynsverksamheten, dels modernisera skyddsrummen

Hur är läget på Sveriges skyddsrum idag?

– Jag skulle säga att Sveriges skyddsrum mår bra. Vi har extra kraftiga väggar och tak, sen hittar vi alltid lite brister. Men det är oftast mindre brister som är lättare för fastighetsägarna att åtgärda. Det kan röra sig om rostiga gångjärn, kärvande golvbrunnar eller saknade utrustningsdetaljer.

Individens ansvar

– Fastighetsägaren själv kommer inte att klara av allt på 48 timmar. Den enskilde har ett ansvar att tömma sitt lägenhetsförråd. Man måste hjälpas åt om det blir kris.

Hur god är kännedomen bland allmänheten för var de har sitt skyddsrum?

– Jättesvårt att sätta en siffra på hur god den är. Nu har vi skickat ut broschyren om krisen eller kriget kommer, men vi kan inte tvinga folk att läsa.

SVT har varit på plats i ett standardskyddsrum och pratat med Martin Johansson, som är fastighetsägarnas representant och skyddsrumssakkunnig i Mjölby kommun. Han känner oro. Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.