Lars Pettersson håller koll på fjärilarna. Dagfjärilsövervakning är ett nätverk av intresserade som ideellt jobbar för att se hur det går för fjärilarna i Sverige. Foto: TT/SVT

Saknade sommarfjärilar – frånvaron beror på förra året

Publicerad

Saknar du sommarfjärilarna? Många av fjärilarna som kommer på vingarna i maj och juni, saknas i år.

– Från i maj och nu hela juni har jag fått många rapporter om att fjärilarna som brukar flyga i maj och nu i juni är betydligt färre än de brukar, säger Lars Pettersson som basar för Svensk Dagfjärilsövervakning.

Fjärilar svarar snabbt och åren knyts ihop

Förra året var värsta torkan sedan 2018. På många håll var betet i södra och östra Sverige slut redan i maj och juni, och fortsatte att torka månaden ut. Detta menar Lars Pettersson är orsaken till fjärilsbristen.

– En sådan extremhändelse som rejäl torka i maj och juni, slår hårt mot de fjärilsarter som kläcks lite senare på säsongen. Och även om de kläcks så ska larverna ha något att gnaga på.

Övervintrar oftast som larver eller puppor

– När värdväxterna vissnar bort blir det ingen övervintrande generation, utan istället ett glapp nästa år som i år. Så även om vi förra året under torkan såg lika många fjärilar som vanligt, fick de inga larver och puppor som i år skulle förvandlats till säsongens fjärilar.

De tidiga fjärilarna som övervintrar som vuxna eller som kläcks ut tidigt, gick det bra för i år. Alltså citronfjäril, nässelfjäril, påfågelöga osv som vi ser allra först på våren.

– Men Sveriges vanligaste fjäril, luktgräsfjäril tog mycket stryk 2018. Och det tog nästan till i fjol innan den kom tillbaka i samma antal.

Aspfjärilen går det bra för

En fjäril som det går bra för är aspfjärilen.

– Jag har fått in väldigt många rapporter. Aspfjärilen har alltid funnits men aldrig varit så vanlig. Nu ser man den lite varstans i Östergötland och den flyger just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.