Tandvårdsdirektören Anna Carin Dahlgren och en bild på tandläkarinstrument.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här gruppen har en väldigt god tandhälsa. De har besökt tandvården sedan de var i princip 18 månader”, säger tandvårdsdirektören Anna Carin Dahlgren. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Sänkt ålder för fritandvård – så påverkas unga patienter

Publicerad

Nyligen presenterade regeringen en ny tandvårdsreform där bland annat åldern för fri tandvård sänks från 23 till 19 år. Tandvårdsdirektören i Östergötland menar att det nu blir viktigt att de som nu får betala tar ett eget ansvar för sin tandhälsa.

Att åldern för fri tandvård sänks är ett sätt för regeringen att prioritera de äldre patienterna. Enligt reformen ska personer som är 67 år eller äldre få ett stärkt högkostnadsskydd.

Men hur mycket större behov har de äldre?

– Vi blir allt fler äldre och vi får allt fler tänder som vi behåller livet ut. Visst är många äldre friska, men det finns många av dem som har sjukdomar som avspeglar sig i munhålan, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör Folktandvården Östergötland.

Förstärkt tandvårdsbidrag

Hon nämner också att med de förslagen som ligger så ska gruppen 19 till 23-åringar få ett förstärkt allmänt tandvårdsbidrag.

– För någon som besöker Folktandvården innebär det att ett besök hos en tandhygienist kostar ungefär 250 kronor och för de allra flesta inom den gruppen är det ett besök man behöver göra var tredje år.

Hon vill också understryka att fram till 2017 var åldersgränsen för fri tandvård 19 år, sedan byggdes den ut successivt.

I Östergötland lämnar 24 000 personer nu den fria barn- och ungdomstandvården.

Vad blir konsekvenserna av att unga behöver betala för tandläkarbesöken? Få svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.