Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Sanningens ögonblick för Saab – tävlar om jätteorder

Uppdaterad
Publicerad

Sanningens ögonblick närmar sig nu för försvarskoncernen Saab. Inom kort ska USA:s flygvapen meddela vem som vinner en order värd nästan 150 miljarder svenska kronor. För Saab som tävlar ihop med Boeing kan det bli koncernens största kontrakt någonsin.

Det är ett arbete som pågått under lång tid och där intressenter anmälde sig så tidigt som 2010. I korthet handlar det om att amerikanska flygvapnet vill byta ut sin föråldrade flygplansmodell T-38 som slutade att produceras på 1970-talet.

Tanken är att hitta en ersättare som ska fungera som skolflygplan, det vill säga ett tvåsitsigt plan som används för att lära upp stridspiloter.

Pilotträning

Det är där som Saab tillsammans med amerikanska Boeing hoppas komma in i bilden. Företaget har lagt ned ett stort belopp på utvecklingen av modellen T-X som ska fungera som träningsverktyg för piloter som därefter ska flyga amerikanska F35-plan.

– För oss är det en volymaffär som vi aldrig haft i modern tid och skulle förändra Saab i grunden på många olika sätt, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs flygverksamhet, till TT

En jättemarknad

Kontraktet beräknas i ett första skede handla om 350 plan för cirka 16 miljarder dollar, av vilket Saab väntas få en minoritetsandel. Men i slutändan kan det bli en betydligt större affär än så.

– USA vill initialt ha 350 plan, sedan ska det läggas till andra delar som ”Navy” (marinen), den senaste siffran jag hört är att USA ensamt kan komma upp i 1 000 plan, säger Douglas Lindahl, analytiker och som bevakar Saab på Kepler Cheuvreux till TT.

– Bara USA är en jättestor marknad men adderar du sedan andra länder som använder F35 kan du eventuellt lägga till 1 000 plan, så stor är marknaden globalt sett.

Konkurrenter har kommit till och ramlat ifrån under resans gång men består nu främst av amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin i samarbete med sydkoreanska KAI.

Endast viss tillverkning i Sverige

Skulle Saab vinna upphandlingen ska tillverkningen – även de delar Saab står för – dock ske i USA.

– Serieproduktionen ska ske i USA, det har det funnits starka önskemål från amerikanska flygvapnet om. Men innan vi kommit till serieproduktion kommer vissa delar av tillverkningen ske i Sverige. Detta skulle göra att vi kan behålla arbetstillfällen i Sverige, säger Jonas Hjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.