Spekulationer om att sjukdom kunde ha triggat vargarna finns, men polisens förundersökning pågår fortfarande.
-Det är många som fortfarande lever i tron att det var någonting som triggade attacken, något möjligt sjukdomstillstånd eller något sådant. Men det är ingenting som vi kan visa eller styrka, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.
Enligt djurparkens egen rapport till Arbetsmiljöverket, som TT tagit del av, finns det mycket som tyder på att vargarna vållade djurskötarens död den 17 juni i år. Men djurparken har ännu inte tagit del av polisens förundersökning eller obduktionsrapporten.
Bedömde internt
Redan i maj 2011 inträffade en incident när en grupp vargar visade aggressivt beteende. Anledningen till att den händelsen inte anmäldes var för att ingen skadades. Däremot riskbedömdes händelsen internt.
-Det var ingenting vi mörkade, vi tog det på jäkligt stort allvar, säger Höggren.
Nu med facit i hand är bedömningen annorlunda och rutinerna ändrade.
-Vi kan ju inte få den tragiska olyckan ogjord. Men faktum är att mellan den incidenten i maj 2011 och fram till den 17 juni så fanns det inga uppenbara trender eller tecken på att vargarna hade några aggressiva tendenser.
Ingen närkontakt
Direkt efter olyckan vidtog djurparken åtgärder. Alla publika aktiviteter med vargarna avbokades på obestämd tid och ingen personal får vistas i varghägnen.
Djurparken har även gjort förändringar på längre sikt för en bra varghållning, utan direktkontakt mellan varg och personal. Bland annat har hägnen försetts med bakhägn och slussar.
På måndagen skickade djurparken sin rapport till Arbetsmiljöverket.
-Vi har upphört med all närkontakt mellan varg och människa och det är det konkreta svaret på Arbetsmiljöverkets krav, säger Höggren.