Kolmårdens djurparks nyaste tillskott är giraffbebisen Mostafa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Giraffkalven Mostafa är drygt en vecka gammal och redan 170 centimeter lång. På ett år kan han växa 1-2 meter. Möt honom och hans familj i videon ovan. Foto: Magdalena Moreno

Se giraffkalven Mostafa – Kolmårdens nyaste tillskott

Uppdaterad
Publicerad

När djurvårdare Caroline Masterson tillsammans med sina kollegor anlände till Kolmårdens Afrikaområde i lördagsmorse fick de en fin överraskning. Efter att sexåriga giraffen Manilla hade varit dräktig i 15 månader föddes giraffkalven Mostafa.

– Vi kände att Mostafa var ett väldigt passande namn just till honom, säger djurvårdaren Caroline Masterson.

Mostafa vägde 60 kilo och var 175 centimeter lång när han föddes. Han är en nätgiraff och hans förfäder kommer från Afrika, där de är utrotningshotade. Enligt Kolmårdens djurpark har antalet nätgiraffer minskat kraftigt de senaste 15 åren och i dag finns det endast cirka 8 000 vilda nätgiraffer i Afrika.

Efter drygt en vecka på djurparken har han redan utvecklats mycket.

– I början låg han mycket uppe i skogen och vilade, men de senaste dagarna har han gått mycket med flocken. Han är väldigt nyfiken och vill utforska, säger djurvårdare Caroline Masterson.

Se nyfikna Mostafa och hör hur hans födelse gick till i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.