I augusti och september ökade second hand-butiken ”Ge för livet” i Finspång sin försäljning med 20 procent.
– Folk verkar vara mer sugna att handla begagnat än tidigare. Nu är det också socialt accepterat och miljömedvetenheten har slagit igenom, säger Anna-Carin Abrahamsson, butikschef för ”Ge för livet” i Finspång.
Trendigt att handla
– Tidigare ville man kanske inte berätta att man handlat något på second hand. Idag är man stolt över det, säger Anna-Carin Abrahamsson.
Hör henne och flera besökare berätta mer i klippet ovan.
Myrorna och Stadsmissionen bekräftar
– En mycket bra uppgång i augusti och september, med många studenter som handlar nu i terminsstarten, säger Ali Rahimi på Myrornas butik i Linköping.
– Sen i somras har det ökat pö om pö, säger Maria O´Hara, butikschef för Stadsmissionens second hand-butiker i Linköping och Norrköping.
Inlämningen börjar på sina håll sjunka
Stadsmissionen i Göteborg behöver både kläder och prylar.
– Så våra övriga butiker som ännu inte har någon brist, skickar till Göteborgsförsäljningen. Och vi ser redan nu att kvalitén försämras i områden över hela Sverige, säger Maria O´Hara.
Risk för att tvingas kicka folk
Eftersom ett av organisationernas mål är arbetsintegration så får färre gåvor, alltså en lägre inlämning av kläder och prylar, följdverkningar.
– Folk långt från arbetsmarknaden ska få jobb. Och minskar lagret förlorar de jobbet, säger Maria O´Hara.
Men på ”Ge för livet Second hand” Finspång är inlämningen fortfarande god.
– Inlämningen var jättestor under pandemin därför att folk var hemma och rensade. Sen har det gått ner något, säger Anna-Carin Abrahamsson.