För att Östergötlands kustområden ska få en godkänd vattenmiljö så måste övergödningen minska och mindre näringsämnen komma ut i havet. De lokala vattenvårdsprojekten som funnits sedan 2009 ska bidra med det.
– Det är roligt att engagemanget är stort och att många till utföra åtgärder. Arbetet med lokala vattenvårdsprojekt är en viktigt del i att förbättra miljön i sjöar, vattendrag och hav, säger landshövding Elisabeth Nilsson i ett pressmeddelande.
Enligt länsstyrelsens undersökningar så finns det nu inga områden längs östgötakusten som uppnår en godkänd nivå. Vattenmiljönerna uppnår bara en måttlig status på den femgradiga skala man bedömer utifrån. De nio projekten som nu fått bidrag ska alltså förbättra läget.
Läckande avlopp får 1,8 miljoner kronor
Det projekt som fått mest pengar, nästan 1,8 miljoner kronor, handlar om att laga läckande avloppsledningar till reningsverket i Ramsdal i Söderköpings kommun. I Tjärholm ska det byggas ett nytt minireningsverk för drygt en halv miljon. Det ska ersätta de mer förorenande enskilda avloppen. I Sankt Anna-området blir det också mer pengar till blåmusselodling, som fungerar som naturens eget reningsverk.
Mindre brax och mer kalk
På åkrarna i Söderköping och på Vikbolandet ska man ägna sig åt så kallad strukturkalkning. Med jordbruksmaskiner harvar man ner kalk i de tunga lerjordarna. Det gör jordarna lättare och därmed släpper de inte ut lika mycket fosfor, ett ämne som starkt bidrar till övergödning. Det annat projekt ska göra att det blir mindre brax och mört i sjöarna Nimmern, Asplången och Hällerstadsjön.
– När de fiskas bort i stor utsträckning så kan andra fiskar frodas istället. Fiskar som äter växtplakton och därmed minskar övergödningen, berättar Sofia Bastviken, som är vattenekolog på länsstyrelsen i Östergötland.