I höst startar ett försök med förarlösa bussar som ska köra runt på Campus i Linköping. Men till att börja med ska en säkerhetsförare finnas ombord.

Självkörande bussar i Linköping fyller ett år

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan började två självkörande, eldrivna bussar köra på campusområdet i Linköping. På ett år har har de nu rullat 570 mil och nästa steg är att testa bussarna i stadsmiljö i Vallastaden.

– Efter mycket jobb har vi fått igång den operativa verksamheten med två bussar som rullar på Campus. Resan hit har varit mycket lärorik. Pandemin har gjort att verksamheten med de självkörande bussarna har behövts anpassas och det har även påverkat våra forskningsprojekt. Men trots detta är flera projekt med koppling till bussarna i gång, säger Anna Anund, forskningschef vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI i ett pressmeddelande.

Sedan invigningen i mars förra året har de självkörande bussarna haft drygt 1 600 resenärer ombord. Sedan december rullar bussarna utan passagerare och endast i forskningssyfte, på grund av pandemin.

Nästa steg är att bussarna ska börja köra i Vallastaden. Projektet har redan fått ett tillfälligt tillstånd från Transportstyrelse. Under våren kommer fordonen köras manuellt genom Vallastaden som ett första steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet