I det aktuella fallet som utspelar sig på ett HVB-hem i Östergötland ska en ung kvinna, i övre tonåren, ha skickat flera uppmaningar till två jämnåriga tjejer på samma boende att de skulle ta sina liv.
– Det rör sig om rena uppmaningar och det är straffbelagt nu mer. För att man ska åtalas för det här ska det finnas icke obetydlig risk för att uppmaningarna skulle leda till faktisk handling, säger Johanna Eriksson Gruselius som är åklagare.
Statistik: Åtal Uppmaning till självmord
2021: 1
2022: 6
2023: 12
2024: 23
Ny lagstiftning
Lagsstiftningen är förhållandevis ny och bakgrunden är bland annat ett uppmärksammat fall där flera personer på nätforumet Flashback hetsade en man att ta sitt liv i direktsändning. Den nya lagen började gälla 2021, men sedan dess är det förhållandevis få som åtalats för brottet – förra året 23 ärenden.
Det här är första gången som Johanna Eriksson Gruselius åtalar för det här brottet.
– Det är svårt att generellt uttala sig om vad som gör att ett ärende kan räknas som uppmaning till självmord. Man får titta på flera omständigheter och det handlar då både om offret och den brottsmisstänkte. I det här fallet bedömde jag att det fanns en risk att det skulle fullbordas, säger hon.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
Bris: Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se
Mind självmordslinjen: Telefon: 901 01, chatt: mind.se (även för närstående)
Vårdcentral: Kontakta en vårdcentral om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Källa: Vårdguiden 1177