Hus i Gryts skärgård nedbrunnet – brandmännen hann inte dit

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen började det brinna i ett skärgårdshus utanför Valdemarsvik, och när räddningstjänsten inte lyckades ta sig ut till ön på över en timme hann villan brinna ner.

– Samtidigt stod ägarna och tittade på, säger Daniel Asp på räddningstjänsten.

Brandlarmet kom från Gryts skärgård klockan 19.15. Räddningstjänsten kallade in hjälp från Kustbevakningen som tog sig till ön samtidigt som brandmännen tvingades invänta skjuts från Sjöräddningssällskapet.

– Så kustbevakningen påbörjade släckningen och lyckades begränsa spridningen till terräng och närliggande hus, säger Daniel Asp, vakthavande befäl hos räddningstjänsten.

Räddningstjänsten kom inte dit

Men när deras personal blev stillastående i över en timme hann huset brinna ner.

– Det blir rörigt för oss när detta sker i skärgården eftersom vi inte har några resurser för det, säger Daniel Asp.

Runt klockan 20.25 kunde räddningstjänsten stiga i land på ön och påbörja arbetet med att begränsa spridningsrisken.

– Det finns inga rapporter om personskador. Men samtidigt som huset brann ner stod ägarna och tittade på. Så de är säkert i chock, säger Daniel Asp.

”Tack till Kustbevakningen”

Runt klockan 22.30 meddelar räddningstjänsten att endast eftersläckning är det som återstår. Huset är nedbrunnet mycket på grund av otillgängligheten skriver de – men riktar också ett tack till Kustbevakningen som snabbt var på plats och bidrog till att minska risken för spridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.